Sortering och utdelning i Basirma camp/ Kurdistan

Home / Sortering och utdelning i Basirma camp/ Kurdistan

Hej alla,

I fredags passerade vår trailer smidigt genom Ibrahim Xalil, gränsövergången mellan södra och norra Kurdistan (Turkiet/Irak). Under lördagen anlände lastbilen till det flyktingläger som vi hade valt. På plats fanns 24 volontärer som tog hand om de saker som vi skickade från Sverige.

 

Flyktinglägret som lastbilen anlände till heter Basirma, vi valde det i samband med vår förra vistelse. Flyktinglägret skapades 2013 och där bor främst kurdiska flyktingar från Qamishlo, Hesek och Kobani (Syrien). Det bor cirka 4000 personer i lägret och totalt är det runt 850 familjer.

 

Med anledning av att det irakiska luftrummet stängdes ner förra veckan har vi inte haft möjlighet att skicka ner några från föreningen i Sverige. Av den anledningen har Saman Hussein, som är min morbror och som är student på Kurdistan Universitetet i Hewler, fått ansvar för allt arbete på plats och för att organisera volontärer på plats.

 

Saman har varit med oss vid samtliga resor som vi har gjort till Kurdistan, det är han som är våra ögon, öron och händer i Kurdistan och det är även han som har lärt oss hur systemet fungerar där nere. Tidigare har han även ansvarat för utdelning av förnödenheter för andra svenskkurdiska organisationer på plats i Kurdistan. Under den senaste veckan har han organiserat volontärer från sin skola och totalt fick han ihop 24 studenter. Eftersom de var så pass många och så effektiva så lyckades de bli klara med sortering och utdelning på två dygn.

 

När denna transport lämnade Sverige var planen att vi skulle skicka en till lastbil under denna helg som gick, men eftersom transportföretaget krånglade och Vi gör vad vi kan var tvungen att tömma lokalen senast nu under helgen så körde det ihop sig. Vårt transportföretag var inte tillgänglig förrän på måndag. Av den anledningen gick de sakerna och pengarna till en annan organisation.

 

Vi vill rikta ett stort tack till VI GÖR VAD VI KAN och till alla där ute som har gjort det här möjligt. Vi vill även rikta ett stort tack till Saman och alla studenter från Kurdistans Universitet i Hewler/Erbil, tack för ert engagemang och för att ni gjorde det här möjligt! THANK YOU FOR MAKING THIS POSSIBLE!

// Shilan